Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Isoleren in de zomer: 10 voordelen

Isoleren in de zomer: 10 voordelen

Wanneer we aan isolatie denken, denken we vooral aan het behouden van warmte in onze woning tijdens de koudere maanden. Dankzij isolatie kan de warmte immers minder snel ontsnappen en blijft het binnen een stuk aangenamer. Op die manier biedt isolatie tal van voordelen, waaronder een daling van de energiekosten. Maar ook in de zomer kan isolatie veel voordelen bieden. Welke voordelen dat zijn lichten we in deze blog toe.

1. Koele woning in de zomer

Veel inwoners van Friesland zijn zich niet bewust van de voordelen van woningisolatie, dat niet alleen helpt om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om hitte buiten te houden in de zomer. Hierdoor kan isolatie zorgen voor verhoogd wooncomfort. Huizen met onvoldoende isolatie hebben de neiging om snel op te warmen tijdens de zomer, met name de zolder die het meest wordt blootgesteld aan de zon. En op een hete zomerdag kan het lastig zijn om binnenkomende warmte weer te verwijderen. Door isolatie kan deze warmte echter langer buiten gehouden worden. Dit komt omdat de warmte niet meer door de naden en kieren de woning binnen kan komen. Dat heeft een koelere woning tot gevolg. Isoleren biedt dus zowel voordelen in de winter als in de zomer!

2. Directe energiebesparing in het najaar

Als je je woning in Friesland laat isoleren voordat de zomer begint, bespaar je direct energie in het najaar. Wanneer de zomer voorbij is en het weer kouder wordt, is je woning namelijk al voorzien van goede isolatie. Hierdoor is het een stuk aangenamer in huis en hoeft de verwarming minder snel aan. Veel Friezen beginnen pas na de zomer met het oriënteren op isolatie, omdat ze dan merken dat het binnen kouder wordt. Terwijl jij er dankzij zomerisolatie al comfortabel bijzit. Door al in de zomer te isoleren, bespaar je direct vanaf de eerste koude dagen.

3. Bespaart ook in de zomer

Woningisolatie bespaart niet alleen op geld en energie in het najaar, maar biedt ook voordelen in de zomer. Dankzij isolatie wordt warmte buitengehouden, waardoor de temperatuur binnenshuis constant blijft. Door isolatie heb je minder energie nodig om de woning koel te houden, wat inhoudt dat je geen airconditioning of ventilatoren hoeft aan te schaffen en dat scheelt een aanzienlijk bedrag. Een van de eerste dingen om te weten is dat dergelijke toestellen geen gunstig effect hebben op je financiën: de aankoop is al een aanzienlijke uitgave en bovendien verbruiken airconditioners veel energie. Door het isoleren van je woning, kun je besparen op de energiekosten voor dergelijke kostbare toestellen. Bij een efficiënt geïsoleerde woning is het vaak niet noodzakelijk om een airconditioner aan te schaffen.

4. Betere beschikbaarheid isolatiebedrijven

Wanneer de temperaturen dalen, denken inwoners van Friesland vaak eerder aan het isoleren van hun huis, waardoor de wachttijden bij isolatiebedrijven in de winter snel toenemen. Tijdens het voorjaar en de zomer zijn er minder aanvragen voor woningisolatie in Friesland, waardoor Friese isolatiebedrijven in die periode vaak minder opdrachten hebben en je sneller geholpen kunt worden. Terwijl de wachttijden ’s winters soms maanden kunnen duren, kun je in de zomer vaak direct worden geholpen, rekening houdend met de bouwvak. Bovendien, het isoleren van een woning is een snelle klus die vaak in één dag kan worden voltooid, zodat je snel in een comfortabele woning zit en meteen kunt beginnen met besparen.

5. Bespaar op kosten

Een extra voordeel van isoleren in de zomer is dat het vaak goedkoper is, omdat de vraag naar isolatie in Friesland in deze periode lager is. Friese isolatiebedrijven hebben daarom vaak meer ruimte in de zomer. Door de lagere vraag naar isolatie in de zomer, kun jij als klant vaak profiteren van aanbiedingen. Hierdoor is isolatie in de zomer goedkoper dan in de winter en hoef je dus minder geld uit te geven. Zo bespaar je met isolatie dus eigenlijk dubbel!

6. Minder last van geluid

Geluidsoverlast is een probleem waar veel Friezen in grotere steden mee te maken hebben. In de zomer, wanneer we langer buiten zijn en meer tijd doorbrengen in de buitenlucht, kan dit een groter probleem worden. In de zomer is er vaak simpelweg meer geluidsoverlast omdat er meer activiteiten buiten plaatsvinden. Kinderen spelen buiten, buren houden tuinfeesten en er worden barbecues georganiseerd. Door je woning te isoleren, kun je ervoor zorgen dat er minder geluid binnenkomt. Hierdoor heb je in de zomer meer rust en minder last van geluidsoverlast.

7. Minder kans op problemen

Isolatie in de zomer is voordeliger dan in de winter, aangezien weersinvloeden zoals vorst, storm of hevige regenbuien in de winter kunnen zorgen voor problemen bij het isoleren. Maar isolatie in de winter kan ook leiden tot vertraging, bijvoorbeeld door vocht in de kruipruimte dat eerst verwijderd moet worden. Dit vergt extra maatregelen die extra kosten met zich meebrengen. Het isoleren kost daardoor meer geld. Isolatie kan in de zomer echter zonder problemen worden uitgevoerd. Woningen die in de winter vochtig zijn, zijn in de zomer namelijk droog. De zomerhitte zorgt ervoor dat het vocht uit de woning verdwijnt, waardoor de kans op onvoorziene vertragingen tijdens isolatie kleiner wordt en isolatie zonder voorafgaande herstelwerkzaamheden kan plaatsvinden.

8. Makkelijker ventileren in de zomer

Goede ventilatie is cruciaal na isolatie van de woning of ruimte. Het ventileren wordt daarom vereenvoudigd wanneer je ’s zomers isoleert. Sommige isolatiemaatregelen vereisen zelfs dat je een aantal uren uit de woning moet blijven, en vooral in de zomermaanden is dit een stuk comfortabeler dan tijdens de koude winterdagen. De beslissing om eventueel tijdens de zomermaanden te isoleren wordt hiermee plotseling eenvoudiger. Zet ’s ochtends maximaal een uur lang de ramen tegen elkaar open. Hierdoor kun je jouw huis luchten voordat het in de middag warmer wordt en tegelijkertijd van frisse lucht binnenshuis genieten. Houd de ramen en deuren daarna de hele dag zo vaak mogelijk gesloten, en sluit ook de gordijnen, screens of shutters aan de zonzijde.

9. Een slimme investering

Belangrijk om te weten is dat isolatie tijdens de zomermaanden een voordelige investering is, vooral gezien de lage rentetarieven en de hoge inflatie op dit moment. Het isoleren van je woning in Friesland levert momenteel zelfs meer op dan het laten staan van je spaargeld op de bank. Met de hoge energiekosten is isolatie snel terugverdiend, vooral als je bedenkt dat het ook een positief effect heeft op het energielabel van je woning en dus de waarde ervan. Een goed geïsoleerde woning in Friesland zal de waarde ervan laten stijgen. Kortom, isolatie is een duurzame investering die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

10. Ook subsidie op isolatie in de zomer

Isolatie biedt ook voordelen in de zomer, zo zijn er ook dan subsidies beschikbaar voor onder andere kruipruimte isolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie in Friesland. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een voorbeeld van een subsidie die beschikbaar is. Een aanzienlijk deel van de kosten voor het laten uitvoeren van 2 isolatiemaatregelen kan worden teruggekregen door Friese woningeigenaren. Wie geïnteresseerd is in de kosten en mogelijkheden van isolatie, kan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte opvragen. Binnen twee werkdagen ontvang je dan een op maat gemaakt voorstel. Isolatiebedrijf Friesland kan je ook assisteren met het aanvragen van subsidie en staat natuurlijk ook in de zomer voor je klaar!

💬 Gratis advies