Steeds meer inwoners van Friesland laten hun woning isoleren. En dat is goed voor de energierekening, het comfort én het klimaat. Maar wist je dat bij het isoleren van het huis regelmatig wettelijk beschermde dieren worden gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen? Hoe zorgen we ervoor dat er bij woningisolatie in Friesland niet langer beschermde dieren worden gedood? Daarvoor is recentelijk de methode Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) ontwikkeld. Friesland is de derde provincie in Nederland die gaat werken met deze methodiek.
Hoewel de methodiek Natuurvriendelijk Isoleren al in 2022 is ontwikkeld door de provincie Utrecht, in nauwe afstemming met de isolatiesector, branchevereniging VENIN, ecologen, belangengroepen en andere provincies, gemeenten en ministeries, is natuurvriendelijk isoleren inmiddels landelijk van kracht voor een periode van maximaal 3 jaar. Ondertussen werken gemeenten aan een definitieve oplossing met een omgevingsvergunning zodat inwoners hierna altijd natuurvriendelijk kunnen isoleren.
Waarom natuurvriendelijk isoleren?
Zonder dat je het doorhebt leven er in de spouwmuren en onder het dak van je woning in Friesland allerlei kleine vogels en vleermuizen. Maar deze dieren worden vaak gedood wanneer er isolerend materiaal in de woning wordt aangebracht. Daarnaast zorgt isolatie ervoor dat hun verblijfplaatsen verdwijnen. Echter, volgens de Omgevingswet is het verstoren of doden van (beschermde) diersoorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen verboden. Gelukkig krijgen de dieren dankzij natuurvriendelijk isoleren in Friesland de kans om weg te vliegen voordat er wordt geïsoleerd. Daarnaast wordt er voor een nieuwe verblijfplaats gezocht voor de dieren. Zo combineert natuurvriendelijk isoleren de zorg voor beschermde diersoorten en de verduurzaming van woningen in Friesland.
Voordelen natuurvriendelijk isoleren
Dankzij natuurvriendelijk isoleren hoeven woningeigenaren in Friesland niet langer eerst een omgevingsvergunning aan te vragen. Zij kunnen nu simpelweg een isolatiespecialist inhuren die natuurvriendelijk isoleert. Deze specialist voert de isolatie uit volgens de voorwaarden die landelijk van toepassing zijn. Met natuurvriendelijk isoleren worden woningeigenaren in Friesland dus ontzorgd en wordt er tegelijkertijd een natuurvriendelijke werkwijze voor isolatiebedrijven geboden. Zo kan de verduurzaming van woningen in Friesland doorgaan, terwijl schade aan de biodiversiteit wordt voorkomen. En uiteindelijk zal deze methode ook nog eens leiden tot een gemeentebreed gebiedsgerichte omgevingsvergunning.
Beschermde diersoorten
Onder de Omgevingswet zijn huismussen, spreeuwen, gierzwaluwen en vleermuizen een wettelijk beschermde diersoort. De huismus leeft altijd in een groep en broeden doen ze daarom vlak bij elkaar. Ze maken hun nest graag onder de dakpannen of in gaten en spleten van muren in huizen en schuurtjes. Op dit moment staat de huismus zelfs op de rode lijst van bedreigde broedvogels. Met spreeuwen, gierzwaluwen en vleermuizen gaat het eveneens niet goed. Ook zij maken hun nesten onder dakpannen, in boeiboorden en in gaatjes en spleten in gevels. Daarom worden deze dieren bij het isoleren van de spouwmuur vaak gedood. Het is dus belangrijk om een woning alvorens het isoleren natuurvrij te maken en dit kan met behulp van de natuurkalender.
Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?
Natuurvrij maken
Enkele dagen voordat een isolatiespecialist gaat beginnen met het isoleren moet deze jouw woning in Friesland natuurvrij maken. Vogels en vleermuizen moeten namelijk de kans krijgen om uit de woning te vertrekken. Hiervoor worden eventuele openingen onder de dakrand dichtgemaakt en kunststof flappen geplaatst voor openingen in de spouwmuur. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen vliegen. Als de vogels en vleermuizen vooraf vertrokken zijn, kan vervolgens het hele jaar door worden geïsoleerd.
Natuurkalender
Een isolatiespecialist mag de woning echter niet het gehele jaar door natuurvrij maken. Daarvoor moet worden gewerkt volgens de natuurkalender. Tijdens het broedseizoen (de kraamperiode) van vogels en met de winterrust (een soort winterslaap) van vleermuizen mag een woning namelijk niet natuurvrij worden gemaakt. En tijdens de winterrust mag er wel natuurvrij worden gemaakt, maar niet worden geïsoleerd. Met deze periodes moet rekening worden gehouden als je de spouwmuren of dak van je woning in Friesland wilt laten isoleren.
![](https://isolatiebedrijffriesland.com/wp-content/uploads/2024/08/Natuurkalender-natuurvriendelijk-isoleren-Friesland.png)
Winterperiode
De kraamtijd van vleermuizen is van 1 april tot 1 augustus. In deze periode mag je niet zomaar spouwmuren isoleren. Dit is alleen toegestaan als de spouwmuren vóór 1 april natuurvrij zijn gemaakt. Tijdens de kraamtijd verlaat de moedervleermuis namelijk regelmatig de spouw om eten te zoeken voor haar jong. Als je in deze periode afsluitingen zou plaatsen, kan ze niet meer terug en sterft het jong. Als je niet vóór 1 april hebt geïsoleerd, moet je wachten tot 1 augustus.
Broedseizoen
Tussen 1 november en 1 maart zijn vleermuizen in winterslaap en verblijven ze vaak in spouwmuren. Daarom mag je in deze periode alleen spouwmuren isoleren als ze vóór 1 november natuurvrij zijn gemaakt. Doe je dit niet, dan kunnen de vleermuizen vast komen te zitten en sterven. Voorbereidende maatregelen om de woning natuurvrij te maken, zijn in deze periode wel toegestaan.
Het komt er dus op neer dat als jouw woning vóór 1 april of vóór 1 november natuurvrij is gemaakt er ook in het voorjaar en/of winter geïsoleerd mag worden.
Ook natuurvriendelijk isoleren?
Woon je in Friesland en wil jij ook energie besparen, genieten van een comfortabel huis en ook van de vogeltjes in jouw buurt? Kies dan voor een isolatiespecialist die natuurvriendelijk isoleert en neem contact op via het onderstaande contactformulier.